WordPress-käyttöohjeet – Opas verkkosivujen käyttöön

Nämä WordPressin käyttöohjeet on suunniteltu Nostamon asiakkaille, mutta ”Sivujen muokkaus”-osiota lukuunottamatta ne soveltuvat myös muillekin WordPressin käyttäjille. Alla on WordPressin käytöstä videomuodossa opas, jonka jälkeen käyttöohjeet on myös tekstiversiona.

Sisällysluettelo

1. Sisäänkirjautuminen WordPressiin
2. Muutosten tallennus
3. Sivujen muokkaus
4. Uuden blogikirjoituksen luonti
5. Olemassaolevan blogikirjoituksen muokkaus
6. Kommenttien hallinta
7. Uuden käyttäjän lisäys
8. Salasanan vaihtaminen

Sisäänkirjautuminen WordPressiin

Sisäänkirjautuminen tapahtuu aina osoitteessa: www.oma_osoite.fi/wp-admin

Sisäänkirjautumisen jälkeen ohjaudut WordPressin hallintapaneeliin, jonka kautta tehdään kaikki verkkosivuston hallintaan liittyvät toimet.

Muutosten tallennus

WordPressissa muutokset astuvat voimaan vasta tallentamisen jälkeen. Tallennusnappi on sininen nappi, jossa lukee sivusta riippuen ”Tallenna”, ”Julkaise”, ”Lisää” jne. Muista aina hyväksyä muutokset ennen sivulta poistumista!

Tätä ominaisuutta voi käyttää myös yleisenä ”hätänappina”. Jos teet vahingossa jotain vääriä muokkauksia tai muuta epätoivottua, niin voit aina klikata itsesi toiselle sivulle, jolloin saat varoitustekstin, että tekemäsi muutokset eivät välttämättä tallennu. Klikkaa, että haluat poistua sivulta, niin kaikki tekemäsi muutokset kumoutuvat. Tämän jälkeen voit aloittaa toimesi puhtaalta pöydältä.

Sivujen muokkaus

Sivuja pääsee muokkaamaan klikkaamalla vasemmasta sivupalkista Sivut-valikkoa ja klikkaamalla täältä sen sivun otsikkoa, jota haluat muokata.

Jos sivulla on yllä olevan kuvan tapaan näkyvissä tekstiä ja ”Muokkaa Elementorilla” -nappi on näkyvillä ainoastaan kestolinkin alapuolella, niin tekstiä voi muokata suoraa kuvassa näkyvästä tekstieditorista. Muokkaa vain tekstiin halutut muutokset ja paina sen jälkeen ”Päivitä”-nappia oikeasta sivupalkista.

Jos sivulla on sen sijaan näkyvissä ainoastaan alla olevan kuvan tapaan ”Muokkaa Elementorilla”-nappi (eikä mitään muuta tekstiä), niin sivua voi muokata painamalla kyseistä nappia.

Nappia painamalla sivu avautuu. Nyt vain etsit kohdan, jota haluat muokata, ja klikkaat hiirellä halutusta kohdasta tekstiä, jonka jälkeen vasempaan sivupalkkiin aukeaa tekstieditori (alla oleva kuva). Nyt voit muokata tekstiä tämän editorin kautta. Kun olet tehnyt halutut muutokset, niin paina vain vihreää ”Päivitä”-nappia vasemmasta alanurkasta.

Sivulla olevia kuvia voit muokata klikkaamalla ensin haluttua kuvaa, jonka jälkeen vasempaan reunaan aukeaa seuraavanlainen sivupalkki:

WordPress-ohjeet: kuvien muokkkaus

Klikkaamalla sivupalkissa näkyvää pienempää kuvaa aukeaa WordPressin mediakirjasto. Nyt vain valitset täältä halutun kuvan ja painat ”Liitä media”-nappia oikeasta alakulmasta.

Jos teit jonkun virheen, niin voit palata edelliseen tilaan painamalla vasemmasta alanurkasta ”Historia”-nappia. Napin painamisen jälkeen vasempaan sivupalkkiin aukeaa alla olevan kuvan näköinen välilehti:

Ylin rivi on viimeisin voimassa oleva muokkaus. Esimerkiksi yllä olevassa kuvassa on tehty yksi muokkaus. Jos haluan palata ”ajassa taaksepäin”, painan vain edeltävää muokkausta (”Muokkaus aloitettu”-niminen kohta). Tämän jälkeen tekemäni muutokset häviävät ja voin joko jatkaa muokkausta tai poistua sivulta. Jos olet ehtinyt tehdä useita muokkauksia, niin voit kokeilemalla katsoa, että koska sivu on alkuperäisessä tilassa. Jos vasemmassa alanurkassa näkyvä ”Päivitä”-nappi on vihreänä, niin silloin sivulla on päivittämättömiä muutoksia. Päivitä nämä muutokset, ennen kuin poistut sivulta.

Takaisin WordPressin hallintapaneeliin pääset painamalla vasemmassa ylänurkassa näkyvää hampurilaiskuviota (kolme viivaa päällekkäin, kuvio näkyy edellisessä kuvassa), jonka jälkeen avautuvan välilehden alareunasta painat sinistä ”Palaa ohjausnäkymään”-nappia.

Uuden blogikirjoituksen luonti

Blogikirjoituksen luonti tapahtuu hallintapaneelin vasemman reunan navigointipalkin kautta:

Artikkelit -> Lisää uusi

WordPress-ohjeet-artikkeli

 

Kohta 1

Tähän lisätään artikkelin otsikko.

Otsikon luonnin yhteydessä WordPress luo otsikon perusteella automaattisesti artikkelin verkko-osoitteen otsikkokentän alapuolelle. Tämä verkko-osoite tulee siis artikkelin pysyväksi ”sijainniksi” (esimerkiksi www.omayritys.fi/blogi/esimerkki-artikkeli). Tätä verkko-osoitetta voidaan muokata osoitteen vieressä olevan ”muokkaa”-napin avulla.

Kohta 2

Blogikirjoituksen teksti kirjoitetaan tähän kenttään.

Kohta 3

Tässä sijaitsevat blogitekstin muokkausmahdollisuudet. Artikkelia varten saattaa tarvita lihavointia, kursivointia, järjestämätöntä tai numeroitua listaa tai linkin lisäämistä. WordPress paljastaa kunkin ikonin nimen, kun hiiren kursorin vie kyseisen ikonin päälle. Muotoiluja voi hyvin kokeilla, tällä ei saa mitään vahinkoa aikaiseksi.

Kuvan lisääminen onnistuu numeron 1 alapuolella olevasta ”lisää media” -napista. Nappia painamalla avautuu seuraavanlainen näkymä:

Wordpress-ohjeet-media

Uusi kuva lisätään kohdasta ”Siirrä tiedostoja”. Kuvan lataamisen jälkeen se voidaan valita yllä olevasta näkymästä painamalla haluttua kuvaa hiiren vasemmalla näppäimellä.

Yllä olevassa kuvassa näkyy aktiivisena ensimmäinen kuva ylävasemmalla (kuvan oikeassa yläreunassa on sininen merkintä). Painamalla oikeassa alareunassa olevaa ”Lisää tekstiin”-nappia kuvan saa lisättyä blogikirjoitukseen. Kuva siirtyy artikkelissa siihen kohtaan tekstiä, jossa kursori oli, kun painoit ”Lisää media”-nappia.

Kohta 4

Tästä valitaan blogikirjoituksen kategoria ruksittamalla haluttu kategoria.

Kohta 5

Esikatsele-napista voit katsoa miltä kirjoitus näyttää sivuillasi julkaisun jälkeen.

Kohta 6

Voit tallentaa kirjoituksen luonnoksena. Tällöin kirjoitus ei näy julkisena sivuston käyttäjille. Ole tarkkana, että et paina vahingossa ”Julkaise”-nappia missään vaiheessa kirjoitusprosessia!

Kohta 7

Julkaise-napista artikkeli siirtyy julkiseksi kirjoitukseksi verkkosivuillesi.

Olemassaolevan blogikirjoituksen muokkaus

Jo julkaistuja artikkeleita voi selata painamalla hallintapaneelista kohtaa ”Artikkelit” -> ”Kaikki artikkelit”. Blogikirjoitus aukeaa klikkaamalla sen otsikkoa. Hallintapaneeli on täysin sama kuin luotaessa uutta blogikirjoitusta. Haluttujen muutosten tekemisen jälkeen painetaan vain ”Päivitä”-nappia.

Tämä pätee kaikkiin muihinkin WordPressin ominaisuuksiin. Hallintapaneelista näkee kaikki olemassaolevat tiedot ja niiden muokkaus onnistuu klikkaamalla tietokentän otsikkoa.

Kommenttien hallinta

Blogien kommentit pitää käydä erikseen hyväksymässä hallintapaneelin kautta. Kommenttien hallinta löytyy WordPressin hallintapaneelin sivupalkista kohdasta ”Kommentit”. Tätä kautta kommentit voidaan hyväksyä ja samalla vastata niihin.

wordpress-opas-kommentit

Kun hiiren kursorin vie uuden kommentin päälle, aukeaa kommentin alapuolelle erilaisia toimintoja. ”Hyväksy”-napista kommentti muuttuu julkiseksi verkkosivuilla, ”Vastaa”-napista siihen voidaan vastata ja ”Roskaviesti”-napista voidaan suodattaa erilaiset spämmiviestit. ”Siirrä roskakoriin” poistaa kommentin.

Uuden käyttäjän lisäys

Verkkosivuille voidaan lisätä uusia käyttäjiä kohdasta ”Käyttäjät” -> ”Lisää uusi”.

wordpress-opas - käyttäjät

Asetuksista valitaan käyttäjätunnus sekä käyttäjän yhteystiedot. Alhaalla olevasta ”Rooli”-valikosta voidaan valita käyttäjän käyttöoikeuksien taso. Blogin kirjoittajalle voidaan valita esimerkiksi ”Kirjoittaja”-oikeus ja laajempia käyttöoikeuksia varten voidaan valita ”Pääkäyttäjä”.

Salasanan vaihtaminen

Salasana voidaan vaihtaa kohdasta ”Käyttäjät” -> klikkaa halutun käyttäjän käyttäjätunnusta -> scrollaa sivun alalaitaan kohtaan ”Kirjautumisen hallinta” -> Paina ”Luo salasana”-nappia. Tämän jälkeen avautuu tekstikenttä, johon voidaan kirjoittaa uusi salasana. Muista painaa sivun alalaidasta sinistä ”Päivitä käyttäjä” -nappia! Muuten salasana ei päivity.

Wordpress_ohjeet_salasana

Tilaa ilmainen Google Ads -mainostilin auditointi

Auditoinnissa käydään läpi mm. mainostilin rakennetta, budjetin allokointia, mainonnan kohdennusta ja muita vastaavia mainonnan suorituskykyyn vaikuttavia tekijöitä. Auditoinnin jälkeen raportoimme löydöksemme teille selkokielellä.

Jaa artikkeli verkostollesi!

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *